6 Mart 2009 Cuma

sigara zammı

SİGARA fiyatlarına yapılan zam, biri Tekel dört üretici açısından ‘ilk hamle' bekleyişine kilitlendi. Pazar kaybı endişesiyle, paket başına gelen maktu vergiyi fiyata yansıtmamakta direnen firmaların, bu direncinin çok uzun süremeyeceği belirtiliyor.

Maliye Bakanlığı bürokratları, sigara üreticileri Tekel, Philsa, JTI ve BAT temsilcileriyle pazartesi günü yaptıkları toplantıda, ‘‘Amacımız piyasa dengeleriyle oynamak değil. 1 katrilyon liraya ihtiyacımız var bunu almak'' diyerek, dört firmanın da zammı aynı oranda ve aynı anda uygulamasını talep etti. Ancak Philsa bu öneriye sıcak bakmadı. Gerekçe olarak da grubun ‘amiral marka'sı olan Marlboro'nun fiyat artışları nedeniyle düşen satışlarını gösterdi.

Hürriyet'in görüştüğü kaynaklar ‘‘Zam yapmazsak, cuma günü öncesine dönemiyoruz. Bu zam yapılmak zorunda ama herkes birbirini kolluyor'' derken, piyasanın yarısının hakimi konumundaki Tekel'in pozisyonunun da farklılaştığı hatırlatılıyor.

‘‘Tekel sigaralarındaki fiyat artışları ve vergi yükü özelleştirme değerini doğrudan belirliyor'' yorumunu yapan kaynaklar, bu nedenle Tekel'in de ‘bekle-gör' politikası izleyerek, zammı ilk uygulayacak firmaya göre sigara fiyatlarını ilan edeceğini belirtiyor. Sigara üretimindeki kar marjlarının çok daralması nedeniyle, markalar arasındaki 50 bin liralık bir farkın bile çok kritik hale geldiğine dikkat çekilirken, ‘‘Kimse sigarasının, Tekel-2000'den 50 bin lira fazla olmasını istemiyor'' yorumu yapıldı.

0 yorum:

Yorum Gönder

deneme, ALOOOOOO, HEYYYYYY, CİMBOM